Giardia – Må tas på alvor – Kraftig advarsel!

Dette er en encellet parasitt som lever i tarmen til mange ulike husdyr. Giardia smitter enten direkte ved kontakt med avføring som inneholder cyster fra parasitten, eller indirekte gjennom vann og fôr. Infeksjon kan forekomme uten symptomer, men det sees ofte i sammenheng med diaré.

Det vanligste symptomet på Giardia er diaré som kan komme og gå (kronisk), men akutt diaré kan også forekomme. Andre symptomer er lys, slimete avføring, redusert tilvekst, matt pels eller magesmerter.

Giardia spres via avføring en til to uker etter infeksjon, og man tar en avføringsprøve for å finne ut om dyret er smittet. Prøven oppbevares kjølig til den leveres hos veterinæren, som sender den inn til analyse.

Det er viktig å være oppmerksom på at Giardia er en zoonose, som vil si at enkelte typer av parasitten også kan smitte til mennesker.

Behandlingen består av en tablettkur med parasittmiddel. I enkelte tilfeller må behandlingen gjentas etter 1-2 uker.
På grunn av økende resistensproblematikk skal det ikke gis behandling uten at parasitten er påvist, blir det derimot påvist Giardia hos en eller flere dyr i et hushold bør alle dyrene behandles.

Les mer . . .  (NMBU)

10410488_966622533357326_7428916548682024577_n

Kilde : https://www.facebook.com/lillehammer.dyreklinikkas?fref=photo

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s