Sosialisering av valp.

Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er 36137341_237217536874720_2466798897201152000_n.jpg
Skriv bildetekst…

De første ukene etter fødsel er det mor som ordner det meste. I denne perioden er vårt hovedansvar å ta vare på tispen på alle måter som er mulig. Hun får masse mat og omsorg i valpekassen og jeg sover sammen med moren og valpene i hele denne perioden.  Tispen har sin valpekasse i spisestuen som er nære stuen slik at valpene allerede nå blir vant med alle husets bevegelser og etterhvert lyder. I denne perioden er det kun meg, valpene og moren i hus. Valpene blir holdt skjermet for mennesker og dyr, men blir behandlet skånsomt av meg i det daglige. Jeg bruker mye tid på å observer de små nurkene i samhandling med mor. Samtidig skal de håndteres i form av veiing, kloklipp og nærhet.

Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er 2be6968e6774dcc3b7ad72d15879ade2.jpg
Gilly skulle være høgskolestudent for en dag i Hamar.

Når valpene blir fire-fem uker starter den virkelige jobben for oppdretter om man ønsker å skape gode familiehunder. Det holder ikke å bare la valpene få være sammen med andre hunder, de må bli introdusert til den verden de skal leve i og det er i denne perioden valpene skal begynne å bli kjent med den store verden i små doser av gangen. De bruker fremdeles størsteparten av dagen på å sove og skal fremdeles få lov til det, men de vil gradvis bli kjent med verden utenfor valperommet. Det første jeg begynner med er å åpne opp for at valpene sammen kan få utforske huset. Deretter bruker vi mye tid med en og en valp i samspill med mennesker. De får også begynne å bli kjent med verden utenfor huset ved å ha daglige oppdagelsesferder på gården.

Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er 0abec335ba7c8213aab8c5bd33c1bf63.jpg
Talisa på bytur.

Det er i denne fireukersperioden valpene skal begynne å bli preget til det livet de skal leve hos familiene sine og det er mye trafikk her på Fjellvik. De skal møte alle typer mennesker, store som små og de skal møte andre dyr og særlig andre hunder. Vi har i denne perioden flere åpne dager hvor folk kan få komme på besøk og besøke de små. Det er også i denne perioden valpekjøpere kan komme å møte valpene for å bli kjent med de for første gang. Vi har barnehagen på besøk så de skal få bli kjent med mange barn og bli håndtert. Alle valpene skal også i besøkshjem et døgn borte fra moren. Jeg tar de med på buss og togturer, og vi har byvandringer med de små. De skal få hilse på postbudet og søppelbilen og ta en tur i butikken og på biblioteket. Alt de kommer til å møte i sitt liv bør de bli introdusert for nå.

Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er 7d0b1cd0fa979ee81d5ab09ade15b8bf.jpg
Tyrion, Gilly og Jon på togtur.

Avsnitt

For at valpene skal få så god start på livet som mulig er det ikke nok å bare la de leke med søsknene sine eller møte nye mennesker og hunder daglig. De må behandles av oss mennesker og gjerne uten resten av søskenflokken. Dette er viktig for at de skal tilpasse seg hverdagen uten mor, far og søsken, de skal lære seg å omgås mennesker, man skal bygge en kobling mellom hunden og mennesker og man skal gjøre den klar for å takle behandling av poter, tenner, kloklipp og børsting. Valpen trenger å bygge sin egen identitet i samhandling med deg og det er denne jobben vi nå starter på. Jeg legger ned utrolig mye arbeid i denne perioden og det er arbeid som kommer kjøpere til gode ved en enklere overgang til det nye hjemmet. Dette gjør også sjansen langt større for at valpekjøper og valp skal starte på en så god måte som overhode mulig og risikoen for problemer blir så lav som overhode mulig.  

Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er 1912f9241d8f0afe2bc2346c5f6f57a6.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s