Personlig trener på fire bein!

Hunden er ti ganger mer masete enn en PT når den vil ut, sier Dennis Fagermo (39). Han har ikke lenger behov for å gå på treningssenter.

En gyllenbrun belgisk fårehund gjør sitt fornødne i sanddynene på Solastranden, mens eieren tålmodig venter ved sparkesykkelen. Sykkelen er av typen kickbike, med et stort hjul framme, et lite hjul bak, og håndbremser på styret.

– Ares er den beste treningskompisen jeg kan få, og han gir seg ikke med å mase før han får meg med ut, sier Dennis Fagermo og gløtter bort på den fire år gamle hannhunden. Han tar to langturer i uka med hunden. Kona hans lufter hunden midt på dagen, mens Dennis også tar mindre lufteturer morgen og kveld.

 

Passopp trener Ola og Kari

Landets hunder gjør viktig jobb med å få eierne sine ut og i sving: Snaue en av ti nordmenn går tur med hunden på en vanlig dag. I snitt bruker disse 56 minutter, altså litt under en time i døgnet på å lufte hunden. Det viser den siste tidbruksundersøkelsen til Statististisk Sentralbyrå.

De som har hund i husholdningen, er 36 minutter mer utendørs hver dag enn de som ikke har hund. Ser vi på aldersgruppen 55- til 66-åringer, så er de med hund 1 time og 21 minutter mer utendørs enn de som ikke har hund.

Å gå tur var ikke nok

 

Fartsfylt og morsom luftetur for Ares (4) og eier Dennis Fagermo (39) fra Sandnes. Det føles tryggere å bruke kickbike enn vanlig sykkel fordi du står lavt over bakken og lett kan komme deg av om noe skulle skje, uten at stang og pedaler er i veien.

Fartsfylt og morsom luftetur for Ares (4) og eier Dennis Fagermo (39) fra Sandnes. Det føles tryggere å bruke kickbike enn vanlig sykkel fordi du står lavt over bakken og lett kan komme deg av om noe skulle skje, uten at stang og pedaler er i veien.FOTO: Pål Christensen

Ved Solastranden er Dennis og Ares ute på en av favoritt-turene sine, som går fra hjemmet i Sandnes og ut til havet. Farten er høy – og lykken veldig nær. Hund og eier legger fort et par-tre mil bak seg i løpet av en treningstur på og ved sparkesykkelen. 

– Hvordan begynte dette?

– Å gå tur var ikke nok for Ares. Han var like giret etter turen, selv når vi hadde vært ute i tre timer. Derfor prøvde jeg først å sykle på vanlig sykkel med hunden i bånd. Det gikk ikke så bra. På denne sparkesykkelen som jeg kjøpte på nettet, kan jeg regulere farten selv. Dermed blir turen både lettere og sikrere, sier Fagermo. Han driver Barokk frisør i Sandnes, og øktene med Ares holder han i form til å stå og jobbe hele dagen på salongen.

Dans eller skiturer?

De fleste hundeeiere går, løper eller sykler en tur med hunden sin. Her gir Anne Hofmo Bjølgerud i Norsk kennelklubb forslag til noen flere aktiviteter med hund som også gir god treningseffekt for eieren:

– Kreativ lydighet, det vil si dans med hund, hinderløp med hund, og skiturer om vinteren. Avhengig av hunden din kan du enkelt finne en treningsform som passer dere, og som tjener begge, sier hun.

– Hvordan tar du vare på hundens behov når du trener?

– Dette kommer helt an på hunden. Behovene til en chihuahua er vesentlig forskjellige fra behovene til en samojed. Man må kjenne hunden og vite hva slags kapasitet hunden har, noe som er avhengig av hvor godt trent den er, man må sørge for at man har riktig utstyr og ta eventuelle signaler på trøtthet eller ubehag på alvor.

– Har du eksempel på ting du ikke bør gjøre på treningstur med hund?

– Kort fortalt må du ikke presse hunden utover dens kapasitet, ignorere tegn til tretthet og ubehag og ikke ta lett på behov for mat/vann og utstyr og eventuelt bekledning,sier Bjølgerud. Hun råder folk til å tenke nøye gjennom sitt eget aktivitetsnivå før de velger rase.

– Dersom du er en aktiv person som liker å sykle, gå på fjellet eller skitur, er ikke nødvendigvis selskapshunder eller miniatyrhunder som passer best for deg, da brukshunder vil ha bedre forutsetninger for å takle snø og ulendt terreng. Det er likevel vanskelig å gå inn på konkrete raser, da de fleste hunder er fleksible. Svært mange raser kan klarer seg med moderat aktivitet, og også kan bli svært utholdende turkamerater med riktig trening og aktivitetsnivå. Selv mindre selskapshunder kan trives på lange turer, bare de tilvennes et høyt aktivitetsnivå.

– Generelt kan man si at hunder som er avlet frem til spesifikke jakt- og bruksområder krever noe mer aktivitet enn de rasene som er avlet frem som rene selskapshunder. Når man skaffer seg hund er det derfor viktig å sette seg inn i det opprinnelige bruksområdet til rasene man vurderer. Styr unna trekkhunder, typiske brukshunder som gjeterhunder, samt jakthunder som harehunder og settere, hvis du ikke lever et aktivt liv hvor hunden skal få være med.

Kilde:  Stavanger Aftenblad

En kommentar om “Personlig trener på fire bein!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s