Sosialisering av valp; Hva prioriterer vi i Team Lord&Lady?

Nå har valpene passert fem uker og det store arbeidet til oppdretter starter, om alt har godt på skinner frem til nå. Hos oss har det godt helt knirkefritt og både mor og far er aktive med valpene hele døgnet. Mor har hovedansvaret inne og far har hovedansvaret ute. Valpene har begynt å utforske gårdstunet og alt som tilbys av spenning og barnglede. De har fått utforske sleden og laget den til sin lille trygge hule ute. Valpene viser gode sosial ferdigheter og hele gjengen har allerede nå gode bitehemninger. De er lekne og nysgjerrige og noen av valpene er på ganske så store oppdagelsesferder. Når de ute er de først og fremst sammen med søsknene sine, mens jeg er tilstede og jobber med litt innkalling.IMGP5435

Det er nå viktig at de skal møte alle typer mennesker for å bli vant med disse. Samtidig skal de bli godt vant med utendørs lyder og støy som gressklippere, biltrafikk, søppelbil o.l. De neste ukene skal de møte masse mennesker, da vi vil invitere hele bygda på åpne dager her på Lønnbekken, hvor man kan møte alle valpene og jeg vil ta kontakt med den lokale barnehagen som vil bli invitert på gårdsbesøk. I tillegg til dette kommer venner, kolleger og familie som har gledet seg til å komme på besøk lenge. Det er også en periode hvor valpene får møte sine eiere for aller første gang og noen av valpene skal til sine nye eiere på overnattingsbesøk, borte fra moren.

De skal også møte andre trygge hunder og gjerne av andre raser. For siberians som har langt mer kommunikasjon med ørene i forhold til andre hunderaser er det særlig en fordel å møte hunder med hengeører. Små hunder er også en stor fordel å møte tidlig.

IMGP5476.JPG

For at valpene skal få så god start på livet som mulig er det ikke nok å bare la de leke med søsknene sine eller møte nye mennesker og hunder daglig. De må behandles av oss mennesker og gjerne uten resten av søskenflokken. Dette er viktig for at de skal tilpasse seg hverdagen uten mor, far og søsken, de skal lære seg å omgås mennesker, man skal bygge en kobling mellom hunden og mennesker og man skal gjøre den klar for å takle behandling av poter, tenner, kloklipp og børsting. Valpen trenger å bygge sin egen identitet i samhandling med deg og at de har begynt å gjøre det allerede hos oppdretter vil gjøre denne jobben enklere for valpekjøper. Her har alle valpene en time privat med meg om dagen. Da er vi inne sammen hvor vi leker , klipper klør, børster, pusser tenner og aller viktigst masse kos og nærkontakt. Valpen blir stilt opp på et bord og den blir sjekket fra topp til tå.  I tillegg får de ulike oppgaver/utfordringer.

IMGP5440

Denne jobben er også viktig fordi jeg trenger å lære og kjenne de ulike valpene så godt som overhode mulig.  Forskjellen på fiasko og suksess er å finne den valpen som passer valpekjøper best. Det er ikke nødvendigvis den som har det utseende du/dere finner «søtest» på nåværende tidspunkt. Du skal leve med hunden i mange år og det er dens personlige egenskaper som er bærebjelken for det samspillet og ikke fargen på haletippen.  For oss er det viktigste at valp og valpekjøper begge får den beste starten som overhode mulig.  Jeg kjenner valpen og skal veilede dere til riktig valp. Dere kjenner dere selv og må veilede meg til å forstå deres ønsker og behov.

 

Her er hvordan en vanlig dag for valpen ser ut her på gården ved fem/seks ukers alder: 

07.30: Frokost for deretter å gå ut på gårdstunet og leke. Vi har to økter her, hvor de sover ute imellom øktene og jeg gjør iorden valperommet etter natten, mens de sover under sleden som jeg ser fra valpeavdelingen.

11-16: Inn i valpegården igjen for å få melk av mor og sove noen flere timer. Diverse leker blir lagt inn som de kan leke med mellom soveslagene. Nå begynner  jeg med å ta ut en og en valp for inne-sosialisering. (tre valper)

16.00-18.00: Ut i hagen, besøk! Middag.

18.00: Avslapping/lek på valperommet.  De tre siste valpene for sin alenetid med matfar.

21.00: Kveldsmat

21.30-22.00: Alle er inne i fellesarealet. (Stue kjøkken spisestue bibliotek )

22.00: Natta

 

DSC01347

2 kommentarer om “Sosialisering av valp; Hva prioriterer vi i Team Lord&Lady?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s